Čo sa môžete naučiť: V tomto článku sa dočítate ako Vaša genetika ovplyvňuje vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie imunitného systému a celého tela. Aktuálne štúdie z USA, Číny a niekoľkých krajín EU, potvrdili napríklad významnú úlohu vitamínu D pri prevencii a liečbe vírusových ochorení medzi ktoré patrí aj chrípka či koronavírus.
Vitamín D
Vedeli ste že? Huby sú jedinou rastlinnou potravinou nájdenou v prírode, ktorá môže syntetizovať vitamín D. Je to spôsobené prítomnosťou prekurzora vitamínu D, ergosterolu, ktorý má podobnú úlohu ako cholesterol u ľudí. Potrebuje vitamín D3, ktorý sa nazýva tiež „slnečný vitamín“ k sebe vitamín K2?
Vitamín D je dôležitý pre správne fungovanie takmer každého tkaniva v našom tele, vrátane mozgu, srdca, svalov, imunitného systému a kože. Hladina vitamínu D závisí od nášho genetického profilu, našej stravy ako aj vystaveniu sa slnečnému žiareniu.
Vitamín D je rozpustný v tukoch takže by mal byť prijímaný spolu s tukmi aby bolo zabezpečené jeho správne vstrebávanie. Vitamín D3 (cholekalciferol, cholecalciferol, kaciol, tiež nazývaný ,,slnečný vitamín“) patrí k biologicky najdostupnejšej forme vitamínu D – živiny, ktorá je rozhodujúca pre mnoho telesných funkcií: prispieva k normálnej hladine vápnika v krvi, k správnemu vstrebávaniu/využitiu vápnika a fosforu, k udržaniu zdravých kostí, zubov, správneho fungovania svalov a imunitného systému. Kým vitamín D je potrebný na to, aby sa vápnik správne vstrebal, úlohou vitamínu K2 je zabezpečiť, aby vápnik skutočne skončil v kostiach.
Hladina vitamínu D závisí od našej stravy a vystaveniu sa slnečnému žiareniu, ako aj od nášho genetického profilu. Podľa štúdií sa tri gény medzi ľuďmi mierne líšia a ovplyvňujú hladiny vitamínu D. Najväčší vplyv má mutácia GC génu. V tejto štúdii mali ľudia s dvomi nepriaznivými kópiami génu o 20 percent nižšiu hladinu vitamínu D. Okrem GC génu majú gény DHCR7 a CYP2R1 rovnako dôležitý vplyv na hladinu vitamínu D. Vďaka analýze DNA môžeme z našich génov účinne predvídať hladinu vitamínu D a tak regulovať jeho správne dávkovanie.
Kde sa napríklad nachádza:
- mlieko, pivné kvasinky, rybí tuk, sardinky, losos, tuniak
Vitamín B6
Vedeli ste že? Vitamín B6 sa tiež nazýva pyridoxín, ale nevolal sa tak vždy. V roku 1936, keď bol objavený, bol jeho názov synonymom pre „faktor proti dermatitíde“, pretože vedci zistili, že dokáže liečiť kožnú chorobu dermatitídu. Vitamín B6 sa dnes používa pri rôznych typoch kožných infekcií.
Vitamín B6, má niekoľko funkcií, ktoré sú pre naše zdravie nesmierne dôležité. Na svoju funkciu ho potrebuje viac ako 100 enzýmov, ktoré sa podieľajú na metabolizme tukov a je nevyhnutný pre metabolizmus červených krviniek a pre fungovanie nervového a imunitného systému. To všetko potvrdzuje jeho kľúčovú úlohu pri zaisťovaní optimálneho zdravia. Niektorí ľudia sú geneticky náchylní, aby mali vo svojom tele nižšiu hladinu vitamínu B6, čo okrem iného závisí od prítomného variantu génu ALPL. V štúdii, na ktorej je založená táto analýza, mali ľudia s nepriaznivou kópiou génu ALPL približne o 20 percent nižšiu hladinu vitamínu B6. Ľudia s dvomi nepriaznivými kópiami génu ALPL mali v porovnaní s ľuďmi s dvomi kópiami priaznivých génov až o 40 % nižšiu hladinu vitamínu B6. Príčinou týchto rozdielov je menej účinné vstrebávanie vitamínu B6 u ľudí s nepriaznivým vplyvom génu ALPL. V dôsledku toho majú vyššie nároky na príjem vitamínu B6.
Kde sa napríklad nachádza:
- kvasnice, strukoviny, celozrnné obilniny
ŽELEZO
Vedeli ste že? Napriek tomu, že väčšina ľudí verí, že ich hladina železa sa najúčinnejšie doplní konzumáciou mäsa, tmavá čokoláda obsahuje asi trikrát viac železa. Okrem tmavej čokolády je viac železa ako v mäse prítomného aj v niektorých semenách a orechoch. Táto skutočnosť je dôležitá najmä pre vegetariánov.
Železo je minerál, ktorý je potrebný pre zdravú krv a správne fungovanie mnohých enzýmov. Napriek tomu, že problémom býva predovšetkým jeho nedostatok, niektorí ľudia majú aj prebytok železa. Aby sa predišlo týmto dvom extrémom, je hladina železa v našom tele starostlivo regulovaná.
Jeden z génov, ktorý má na starosti reguláciu hladiny železa v našom tele, je gén HFE. U niektorých ľudí je dysfunkčný a výsledkom je príliš vysoká hladina železa. Na základe vedeckých publikácií má 80 percent ľudí, ktorí majú príliš vysokú hladinu železa, nepriaznivý variant génu HFE prítomný na oboch chromozómoch. Len 28 percent mužov a 1 percento žien z celkového množstva skutočne vykazuje známky prebytku akumulácie železa v tele. Tieto informácie dokazujú, že okrem mimoriadnej dôležitosti génov hrá zásadnú úlohu aj naša výživa, pretože určuje 70 % konečnej hladiny železa.
Kde sa nachádza:
- bravčové mäso, hovädzie mäso, červené mäso, slávky, vaječný žĺtok, orechy, fazuľa, ovsené vločky
Čo ste sa mohli naučiť: Naša genetická výbava ovplyvňuje aj našu imunitu a určuje, ktoré vitamíny a minerály musíme konzumovať vo zvýšenej miere, alebo naopak, ktoré z nich máme v dostatočnom množstve a musíme len udržiavať ich hladiny. Správnym stravovaním môžete získať takmer všetky vitamíny a minerály. To však môže byť o trochu ťažšie v prípade, že sme náchylní na ich nedostatok. V takom prípade sú dobrou voľbou výživové doplnky.
Informácie o vašej genetickej výbave aj hladinách vitamínov a minerálov sa dozviete z a LOOK4fit. Viac sa dočítate v ďalších článkoch.
Použité referencie:
Cheung et al. (2013). J Hum Genet 58(11): 749-751
Robien et al. (2013). Br J Nutr 109(3): 493-502
Tanaka et al. (2009). Am J Hum Genet 84(4): 477-482
Wang et al. (2010). Lancet 376(9736): 180-188
Zhang et al. (2012). Swiss Med Wkly 142: w13636